De ce e periculos cinismul pe internet, când oamenii mor în plină epidemie

de: Sonia Bloțiu
10 03. 2020
Nauris Pūķis / Unsplash

Orice tip de eveniment de proporții mari stârnește reacții care mai de care mai colorate. E firesc, că oamenii sunt diferiți și nu gândesc tot timpul la fel. Epidemia de acum are aceeași soartă și, pe măsură ce aceasta evoluează, reacțiile rămân cât de cât constante.

[related]

Odată ce virusul a ieșit din Wuhan și a început să se răspândească în zone mai familiare, internetul românesc a început să se umple de tot felul de păreri. Unele avizate și altele de la indivizi simpli care „știu ei mai bine”. Aceștia din urmă au devenit și mai vocali, pe măsură ce statul român a început să aplice primele măsuri de prevenție.

Italia a tratat în mod superficial situația și efectele sunt tragice. În momentul de față, acolo sunt peste nouă mii de cazuri confirmate, dintre care 450 de decese. Țara a intrat între timp în carantină totală, însă mult prea târziu. Poți zice însă că statul român a înțeles gravitatea situației și a ales să interzică temporar adunările de peste o mie de persoane și să închidă școlile pentru o săptămână, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluție.

Unii zic că e exagerat, alții zic că e prea puțin. Cred însă că este important să înțelegem că sistemul nostru medical nu are capacitatea necesară de a suporta o situație precum cea din Italia. Prevenția rămâne momentan cea mai bună variantă.

Cu toate astea, din ignoranță sau poate chiar răutate, unii români aleg să respingă gravitatea epidemiei, așa că adoptă niște idei cinice. Știu, fiecare are dreptul la o părere, dar uneori genul ăsta de opinii ajung să facă mai mult rău decât bine.

„E doar o gripă banală”

Asta a apărut cam de când a izbucnit epidemia în Wuhan. Într-adevăr, simptomele sunt similare: dureri în gât, tuse, slăbiciune în corp. Ambele se manifestă mai serios în cazul persoanelor vârstnice și cu anumite boli. Cu toate astea, Covid-19 este mai grav.

Covid-19 este mult mai contagios decât o gripă. O persoană infectată poate răspândi virusul către două sau mai multe persoane, în timp ce gripa e la jumătate. Pe lângă asta, perioada de incubație la Covid-19 poate ține și două săptămâni, fără niciun fel de simptom, timp în care individul rămâne la fel de contagios. Gripa are o incubație de maximum patru zile.

O bună parte din cei cu Covid-19 au simptome ușoare pe care le confundă cu o răceală și nu caută tratament special. Pentru ei nu este periculos, însă fără autoizolare și măsuri speciale, vor răspândi virusul fără ca măcar să știe că-l au.

Cel mai important: rata decesului de la gripă este de 0,1%, în timp ce Covid-19 are rata de 2%, deși se speculează că ar fi mai mare dacă e să te iei după Italia și Iran. Ca să înțelegi și mai bine gravitatea, amintesc că epidemia de gripă din 1918 a avut o rată a mortalității de 2,5%. Mai adaug și că, momentan, nu există niciun vaccin sau tratament care să te scape de Covid-19.

„Mor doar bătrânii”

Asta mi se pare cea mai cinică remarcă dintre toate. Așa e, cei mai afectații sunt vârstnicii, cei cu probleme cardiovasculare, diabet, sistem imunitar slăbit și, în general, cu o sănătate precară. Dar asta nu înseamnă că nu este o amenințare reală și de luat în serios.

În Italia, 9% dintre cazuri sunt într-o stare critică și necesită spitalizare. Asta înseamnă că toate spitalele sunt suprasolicitate. Există un număr limitat de paturi la terapie intensivă și un număr limitat de cadre medicale.

În timp ce pacienții cu Covid-19 au nevoie de intervenție, societatea nu stă pe loc. Mai au loc în continuare accidente, infarcturi și alte probleme urgente. Practic, întregul sistem este paralizat pentru că „mor doar bătrânii”. Acei bătrâni pot fi părinții și bunicii cuiva și, dacă nici măcar asta nu te face să-ți pese, gândește-te că și accesul tău la serviciile medicale este limitat până când situația se ameliorează.

„Oricum suntem prea mulți pe planeta asta”

Ăștia-s aceiași care comentează la orice accident cu „e selecție naturală”. Am impresia că trebuie să te simți destul important încât să crezi că o decimare a populației te-ar exclude tocmai pe tine.

Nu e cazul oricum să gândești atât de departe. Situația nu este atât de critică încât să-ți faci filme cu repopularea planetei. Cert e că genul ăsta de comentarii încep să dispară pe măsură ce cazurile confirmate de apropie de de zona lor de confort.

„Măsurile sunt prea drastice pentru câteva cazuri”

Unii români sunt foarte ofuscați că s-a hotărât închiderea școlilor temporar și interzicerea evenimentelor cu peste o mie de persoane. Unii sunt părinți îngrijorați că n-au cum să împace serviciul și copiii liberi, iar alții au luat-o pe arătură că, vezi doamne, oricum se duc în mall-uri în loc să stea acasă. Îți dai seama ce părere bună au unii despre generațiile tinere încât presupun direct că o să fie neascultători și o să-și facă de cap prin oraș.

Mai rău mi se pare să respingi total niște măsuri de bun simț, doar pentru că, momentan, nu s-au confirmat prea multe cazuri. Și italienii au gândit-o la fel și au tot amânat până când a fost prea târziu. România nu poate face față la o epidemie reală și atâta timp cât se pot aplica măsuri care să o evite de tot, mi se pare că merită orice fel de compromis. Alternativa e mult prea urâtă ca să merite riscul.

Genul ăsta de soluții trebuie să fie respectate de toată lumea. Nu pot fi unii mai speciali decât alții. Purtătorul de cuvânt al BOR a declarat deja că bisericile nu intră în carantină, pentru că sunt ale lui Hristos, nu a vreunei „autorități pământești”. Asta deja nu mai este o discuție despre religie și biserică, ci pur și simplu o dovadă de inconștiență crasă. Practic ignoră cu bună știință măsurile impuse de statul în care se află, în timp ce pun în pericol fix pe cei mai vulnerabili.

În timp ce unii sunt ocupați cu conspirații informații false, alții o dau în altă extremă și îi stigmatizează pe cei suspecți de virus

Nu-i normal nici să devii paranoic la fiecare tuse din jur și să-i impui restricții absurde, doar pentru că ți s-a părut ție ceva. Luna trecută, niște rapidiști au bătut un tânăr asiatic și l-au scos din metrou. Preventiv, că atât au înțeles. Dacă-i asiatic, e bolnav și contagios, dar în logica lor supremă n-au realizat că virusul se poate lua și prin bătaie. Că doar nu l-au bătut cu măști și mănuși. Atât s-a putut.

Tipul ăsta de reacții ridicole apar și în sânul unor familii. Un român întors din Italia a fost izolat cu forța în pod de către familie, de frica coronavirusului. Ăla, săracul, a amenințat că se sinucide.

[related]

Înțeleg să fim precauți și să luăm în serios amenințarea, dar nu facem deloc bine dacă devenim agresivi prin propria paranoie. Nicio extremă nu ajută, oricare ar fi ea. Viața merge înainte, putem ieși din casă, putem face cumpărături și cam tot ce vrem, dar în mod precaut, feriți de înghesuială și în conformitate cu sfaturile venite de la autorități. O să fie puțin rău, înainte să fie din nou bine.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.